10 overraskende vanlige måter å dø i søvne på - Listverse (2023)

147Aksjer

Ved siden av å spise et sunt kosthold og få nok mosjon, er tilstrekkelig søvn en grunnleggende hjørnestein for et sunt liv. Men visste du at søvn også kan være farlig?

SE OGSÅ:Topp 10 fantastiske fakta om drømmer

Det er faktisk en rekke ting som kan gå galt når du lukker øynene og glir inn i bevisstløshet – og for noen mennesker er faren reell nok til at de aldri våkner igjen. Faktisk, ifølge et gammelt gresk ordtak, er død og søvn brødre. . . døden er den perfekte oppfyllelsen av søvn og søvnen er den ufullkomne legemliggjørelsen av døden.

Søvn har for det meste alltid blitt sett på som en "passiv" aktivitet som kroppen vår utfører på egen hånd. Men sannheten er at hjernen vår faktisk er ganske aktiv mens vi sover. Det er også sant at det er mange ubesvarte mysterier omsoveat moderne vitenskapsmenn ennå ikke har avklart.[1]

Som det viser seg, er det fortsatt noen overraskende (og litt skumle) ting som skjer når vår bevisste hjerne slår seg av og kroppen begynner å sove. Og noen ganger kan resultatene være helt skremmende.

10 Plutselig hjertestans

Plutselig hjertestans (SCA)

Plutselig hjertestans, også kjent som SCA, kan oppstå når den sinoatriale knuten, knuten i hjertet som i hovedsak fungerer som kroppens naturlige pacemaker, blir svekket.[2]Med andre ord oppstår denne tilstanden når de elektriske systemene i hjertet feiler. Og i noen tilfeller er det dødelig i løpet av de første minuttene.

Hvordan dreper det? Vel, det reduserer i utgangspunktet blodstrømmen tilhjerne. Og den skumleste delen? Ikke bare kan det skje under søvn, men halvparten av tilfellene viser neisymptomerfør hjertestansen inntreffer.

9 Karbonmonoksidforgiftning

Karbonmonoksidforgiftning

Karbonmonoksid, eller CO, er en fargeløs, luktfri gass som kan være dødelig hvis for mye av den kommer inn i lungene. CO kan finnes i røyken som kommer fra kjørende biler, komfyrer, griller, peiser, gasskomfyrer, ovner og så videre, og det kan være nesten umulig å oppdage med mindre en karbonmonoksiddetektor er i bruk.

Hvordan dreper det? I utgangspunktet, hvis nok av det bygges opp på en liten nok plass, kan det bli giftig å puste det inn. Og hvis du inhalerer nok av det, kan bare det å ha det i lungene være nok til å "forsegle avtalen" på en helt endelig måte. Hvis den er våkenofferkan oppleve symptomer som svimmelhet, svakhet, hodepine eller urolig mage.

Men hva om det fanger deg mens du sover? Vel, folk som sover opplever ofte ingen symptomer, og de kan dø i deressove.[3]

8 Hjerteinfarkt

Et hjerteinfarkt, mer kjent som et hjerteinfarkt, kan skje under søvn, men heldigvis er sjansen ganske god for at denne spesifikke typen hjertehendelse vil vekke offeret før det dreper dem.[4]

Hjerteinfarkt skjer når blodstrømmen til en del av hjertet blir blokkert. Denne blokkeringen kan ødelegge deler av hjertemuskelen.

Hvordan dreper det? Hvis nok hjertevev blir skadet, kan det hende at hjertet ikke er sterkt nok til å pumpe noeblodut til resten av kroppen. Dette kan føre til hjertesvikt, som kan være dødelig hvis medisinsk behandling ikke oppnås umiddelbart.

Dessverre er det vanligvis ikke mulig for et hjerteinfarktoffer å søkemedisinsk hjelphvis de sover – ogdet erden delen som er skremmende.

7 Sentral søvnapné

Søvnapné

Sentral søvnapné er i utgangspunktet en lidelse som får pasientens pust til å stoppe og starte gjentatte ganger mens de er bevisstløse. Det skjer nårhjernesender ikke de riktige elektriske signalene til musklene som kontrollerer pustemekanismene under søvn og antas å stamme fra et problem i hjernestammen.

Hvordan dreper det? I utgangspunktet, hvis tilfellet av apné er ille nok, kan hypoksemi sette inn - som skjer når oksygennivået i kroppen faller under det som kreves for normal livsfunksjon. Dette fører i utgangspunktet til oksygenmangel.[5]

Hvis hjernen ikke er i stand til å vekkekroppi nok tid til å trekke pusten, kan prognosen være dødelig!

SE OGSÅ: Topp 10 overraskende vanlige måter å dø i søvne på

6 Uforklarlig nattlig dødssyndrom

Hmong-flyktningenes mystiske søvndødsfall

Dette er utvilsomt en av de mer "mystiske" inneslutningene i listen vår.

Uforklarlig nattlig dødssyndrom (SUNDS) ble først rapportert i 1977 blant sørøstasiatiske Hmong-flyktninger i Amerika og Canada. Siden den gang har den fått et ganske skummelt rykte i både lærebøker og på de mørke hjørneneinternett. På Filippinene kaller de det Bangungut, på Hawaii kaller de det Dream Disease, og hvis du er i Thailand, kaller du dethybrid øre, som betyr «sove og dø».

Den eksakte dødsårsaken blant de som dør av SUNDS er faktisk fortsatt uklar, men fremstillingen ser alltid ut til å være lik. Det fører i utgangspunktet til at ellers unge, friske individer dør i søvne uten tilsynelatende grunn.

Hvordan dreper det? Forskere er fortsatt ikke sikre, men det har en tendens til å forekomme ofte iSørøst-Asia, og forskere mistenker en rekke mulige forklaringer, fra funksjonsfeil i ionekanalen til ventrikkelflimmer.[6]

5 Cerebral aneurisme

intrakraniell aneurisme og 3D-hjernen

En cerebral aneurisme, også kjent som en hjerneaneurisme, er i utgangspunktet et svakt punkt i veggen til en blodåre i hjernen. Det er litt som en tynnballongsom fylles med blod. Over tid, når blodet pumper gjennom arterien, fortsetter det å svekkes og hovne opp – og hvis trykket øker for mye, kan det oppstå en ruptur.

Hvordan dreper det? Når en aneurisme brister, varer blødningen vanligvis bare i noen få sekunder. Men blodet forårsaker skade på de omkringliggende hjernecellene og kan øke trykket inne ihodeskalle. Hvis trykket øker for mye, kan tilstanden raskt bli dødelig.[7]

4 Enterovirus D68

Er enterovirus D68 verre enn ebola?

Dette er en av de mer obskure oppføringene på listen vår, men det gjør den ikke mindre skremmende.

Enterovirus D68 (EV-D68) er en type ikke-polio enterovirus som først ble identifisert i California tilbake i 1962. Men tilbake i 2014 var det en enorm økning i antall rapporterte tilfeller, noe som fikk forskere til å lure på om viruset var kommer til å bli mer dominerende i årene som kommer enn de hadde forventet.

Det skumle med EV-D68 er at selv om den vanligvis forårsaker milde til alvorlige luftveissykdommer, gir den noen ganger ingen symptomer i det hele tatt. Og likevel, leger sier at sykdommen har potensial til å være farligere ennEbolai USA.[8]

Hvordan dreper det? Det kan forårsake spesielt alvorlige luftveisproblemer, preget av en høy pipelyd som har blitt et fryktet øremerke forinfeksjon. Det har også vært assosiert med muskelsvakhet og ryggmargsbetennelse, som kanskje er enda mer skremmende enn tungpusten.

Å dø av en infeksjon er ikke nødvendigvis vanlig, men noen ganger er symptomene farlige nok til å drepe – selv om offeret sover.

3 Tørr drukning

Hva er tørrdrukning?

De fleste av oss er klar over at du kan drukne i vannet - dette er åpenbart, men mange mennesker er ikke kjent i det hele tatt med begrepet "tørr drukning" og hva det betyr. Det viser seg at det er en ganske forferdelig måte å dø på!

I utgangspunktet er tanken bak denne faren at det er en type drukning som kan oppstå selv etter at offeret har forlatt vannet. Det drukner teknisk sett fortsatt, men "tørr drukning" er begrepet som har blitt brukt for å beskrive det, selv om noenlegerhar argumentert for å droppe nevnte begrep.

Det kan oppstå når innåndet vann, selv bare en dråpe eller to, gjør det forbi halsen og inn i lungene. Dette forårsaker vanligvis symptomer, men de er noen ganger milde og lett å gå glipp av.[9]

Det skumle er at dette vannet kan gi pusteproblemer som blir verre over tid. I noen tilfeller oppstår ikke disse pusteproblemene før timer, eller til og med dager senere – etter at offeret har sovnet. Såkalt "tørr drukning" er faktisk ganske sjelden når du ser på totale dødsfall som tilskrivesdrukning, men dette gjør det ikke mindre urovekkende.

Hvordan dreper det? Det kveler i utgangspunktet offeret – frarøver dem oksygen til de blir kvalt.

2 Enkemakerens hjerteinfarkt

Inne i en enke-maker hjerteinfarkt | WebMD

Mens de fleste hjerteinfarkt har en anstendig sjanse til å vekke ofrene førdødforekommer, pleier "enkemakeren" å være et unntak. Vi har allerede nevnt hjerteinfarkt generelt en gang på denne listen, men denne spesielle typen infarkt fortjener sin egen plass.

Hvorfor? Fordi det er blant de dødeligste typene hjerteinfarkt som kan oppstå. Det skjer når venstre hovedpulsåre, også kjent som venstre fremre nedadgående arterie, blir blokkert. En 100 prosent blokkering i denne arterien er nesten alltid dødelig uten øyeblikkelig akutthjelp, derav kallenavnet.[10]

Hvordan dreper det? Hjerteinfarkt med alvorlige nok blokkeringer resulterer i skadet hjertemuskel. Og hvis muskelen blir for skadet til å pumpeblod, kan resultatet bli fatalt.

1 Obstruktiv søvnapné

Obstruktiv søvnapné – Mayo Clinic

Obstruktiv søvnapné (OSA) er en søvnforstyrrelse der offeret gjentatte ganger stopper og starter pusteprosessen under søvn. OSA er den desidert vanligste typen søvnapné, og som det viser seg, er det også sannsynligvis den mest sannsynlige årsaken til at en person kan dø isove.

Denne typen søvnapné er bokstavelig talt forårsaket av en hindring som blokkerer luftveiene. Denne hindringen er vanligvis forårsaket av hengende halsmuskler, selv om musklene og vevet i tungen, drøvelen, mandlene og den myke ganen kan spille en rolle. Det er anslått at så mange som 22 millioner amerikanere lider av søvnapné, men at 80 prosent av tilfellene går udiagnostisert, noe som gjør det til en sann "stille morder" som mange mennesker fortsatt ikke er klar over.

Hvordan dreper det? Personer med OSA opplever plutselige fall i blodets oksygennivå når de slutter å puste. Hvis de allerede er i faresonen for et hjerteinfarkt, hjerneslag eller hjertesvikt, kan OSA være utløseren som setter en plutselig hjertehendelse i gang.[11]

I slike tilfeller kan døden inntreffe førofferhar til og med en sjanse til å våkne.

Joshua Sigfus er bare en forfatter som prøver å gjøre verden til et bedre sted.

Les om flere overraskende måter å dø på10 mennesker drept av dyr du ikke ville forventetog10 måter vann kan drepe deg på.

Flere flotte lister

  • 10 måter smarttelefonen din ødelegger livet ditt på
  • 10 måter Romerriket var overraskende progressivt på
  • 10 ting søvngjengere gjør (annet enn å gå i søvne)
  • 10 absurde søvnvaner til ville dyr
  • 10 personer som var de første som døde på en merkelig måte
  • 10 historier om mennesker som lurte døden bare for å dø ...
  • 10 personer fra historien som bare nektet å dø
  • 10 ting som får deg til å dø av latter
  • Topp 10 personer som ikke døde slik du tror de gjorde

fakta sjekket avJamie Frater

147Aksjer

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated: 21/11/2023

Views: 6533

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.