Barn og dårlig søvn: en vane som kan brytes (2023)

Barn kommer inn i verden med mange særheter og egenskaper, men ingen blir født som en «dårlig sovende». Faktisk er søvnproblemer en vane barna tar opp - og en som foreldre ofte uvitende forsterker.

Selv om det ikke er lett å endre dårlige søvnvaner, er det ikke umulig - spesielt for barn i førskole og barneskole, sierLynelle Schneeberg, PsyD,en Yale Medicine-psykolog og forfatter av "Bli Your Child's Sleep Coach: The Bedtime Doctor's 5-Step Guide, Ages 3-10" (Lifelong Books).

Det er med de beste intensjoner at foreldre ender opp med å forsterke dårlige søvnvaner, bemerker Schneeberg, og identifiserer "for mye foreldrehjelp" som en nøkkelfaktor som gir næring til problemet. «Det er utfordrende å hjelpe barn i denne aldersgruppen å lære å sovne selvstendig ved sengetid fordi de kan snakke og gå, noe som betyr at de kan be deg om å komme tilbake til rommet deres av mange kreative grunner, eller komme ut av rommene for å finne deg og ber om en ekstra eskortert tur til badet, mer is til vannkoppen, og så videre, forklarer Schneeberg. "Heldigvis er hjernen deres tilpasningsdyktig, og de kan lære nye måter å sovne på som ikke involverer en forelder."

Å forstå hvordan du reagerer på barnets forespørsler om natten er det første trinnet for å adressere dem, sierCraig Canapari, MD,en Yale Medicine pediatrisk søvnspesialist, lungelege og forfatter av "It's Never Too Late to Sleep Train: The Low-Stress Way to High-Quality Sleep for Babies, Kids and Parents" (Rodale).

For eksempel, hvis barnet ditt roper etter deg midt på natten og du pleier å vippe ham i søvn igjen, innprenter du den vanen idinhjernen, forklarer Dr. Canapari – og legger til at din egen tretthet og stress faktisk øker sannsynligheten for at du utvikler en motproduktiv vane. "Det er derfor slitne foreldre ofte faller inn i de samme mønstrene om og om igjen - din slitne hjerne danner vaner for å redusere behovet for å tenke," skriver han. I tillegg faller barnet ditt inn i en vane med å sovne i armene dine eller med deg på rommet, noe som kan være vanskelig å bryte.

Så hva er løsningen? Skap nye, sunne vaner rundt alt som involverer barnets søvnrutine. "Rutine" er nøkkelordet her. Barn ønsker naturlig nok konsistens og forutsigbarhet - ikke bare for søvn, men for de fleste aspekter av deres daglige liv. Tydelige regler og forventninger bidrar til å redusere angsten fordi barnet ditt vet hva det kan forvente, og derfor kan hjelpe ting til å gå på skinner. En fast rekkefølge av hendelser rundt leggetid vil tillate deg og barnet ditt å adoptere gode vaner - noe som betyr at du kan slå på "autopilot" og følge en fastsatt plan.

(Video) CAMPING in -17c windchill Freezing Wind Storm - Tent and Tarp

I bøkene sine går både Schneeberg og Dr. Canapari i dybden på hvordan man kan lage en solid leggetid, og tilbyr måter å takle vanlige problemer på, inkludert nattskrekk, tidlig oppvåkning og barn som ikke vil sove i sine egne senger. .

Men før du kan få til positiv endring, hjelper det å forstå hvor det gikk galt. Vi fremhever noen feil omsorgspersoner gjør og gir tips fra Dr. Canapari og Schneeberg om hvordan de kan fikse dem.

Feil #1: Å bo eller sove på barnets soverom

"Lig deg ned med meg." "Bli her." Det kan være vanskelig å motstå et bedende barn ved leggetid, spesielt hvis du er desperat etter å få barnet ditt ned slik at du kan gjøre husarbeid, slappe av eller sove selv. Men hvis du gir etter for barnets ønsker og blir hos ham til han sovner, trener du det utilsiktet til å stole på din tilstedeværelse for å sovne.

Du kan også kose deg, gnir ryggen hans eller synge en vuggevise. Slike "søvnkrykker" eller "søvnrekvisitter" blir vaner for deg og barnet ditt, sier Schneeberg. I tillegg kan barnet ditt bli så vant til at du er der ved sengetid at hvis han våkner midt på natten, vil han trenge at du sover igjen.

Løsning:Lær barnet ditt hvordan du kan "roe seg selv" og sovne selvstendig, sier Schneeberg. Plasser en kurv ved siden av barnets seng og fyll den med rolige, stille aktiviteter han kan gjøre på egen hånd. Ta for eksempel med kapittel- eller bildebøker – avhengig av alder og leseevne – noen få utstoppede dyr eller actionfigurer, litt papir og fargestifter. Legg til en lommelykt eller hodelykt i kurven slik at han ikke trenger å slå på et sterkt lys.

Tanken er at barnet ditt skal ha ting som er morsomme – men ikke for stimulerende – og som kan lekes med i sengen til han er døsig nok til å sovne. Dette, sier Schneeberg, er en god vane å danne, og en voksne bruker ofte seg selv. Hvis barnet ditt protesterer, vær forsiktig (men bestemt) og fortell ham at du er sikker på at han kan sovne av seg selv og at du ikke vil være langt unna.

Feil #2: Mangel på grenser

Enten det plutselig hevdes at de sulter eller at sengetrekkene er varme, kløende eller bare ikke er "riktige" på en annen måte, er barn mestere i å finne på grunner til at de ikke kan sove. Schneeberg kaller disse "gardinsamtaler" (hvis barnet kommer ut av soverommet for å rapportere disse klagene) eller "tilbakeringinger" (hvis barnet ringer forelderen tilbake til rommet hennes).

Løsning:Dr. Canapari og Schneeberg foreslår enkle belønningssystemer som en måte å håndtere gardinsamtaler og tilbakeringinger på. Dr. Canapari sier for eksempel at du kan gi barnet ditt et "sengetidskort" hver natt, som lar henne komme ut av rommet sitt og komme med én forespørsel (et glass vann, rask historie). Hvis hun ikke bruker passet, får hun en liten belønning neste morgen.

Dr. Canapari foreslår å dekorere kortet med glitter eller laminere det for å gjøre det morsomt. Dessuten, hvis barnet ditt vanligvis ringer fire gardinsamtaler om natten, kan det være lurt å starte med å dele ut tre pass per natt og gradvis redusere antallet. Nøkkelen er å sette barnet ditt opp for suksess, sier han.

Forklar belønningssystemet til barnet ditt på forhånd. Faktisk kan det være lurt å vurdere å øve på hele sengetidsrutinen, belønninger og alt, i løpet av en rolig del av dagen, råder Dr. Canapari.

(Video) Behandlingsprogram for muskel- og skjelettlidelser

Feil #3: Et dårlig oppsett soverom

Gode ​​soverom, ifølge Dr. Canapari, er stille, mørke og koblet fra. Det er OK å bruke en vifte eller hvit støymaskin, om nødvendig, eller et nattlys for å gi litt belysning.

Visse detaljer om rommet bør være de samme klokken 20.00, eller når barnet ditt sovner, som de er klokken 02.00, når barnet ditt kan våkne naturlig, sier Schneeberg. «Er gangen lyset på når barnet ditt legger seg? I så fall bør den være på midt på natten også, sier hun.

Løsning:Hold miljøet og nøkkeldetaljene på barnets soverom konsekvente ved sengetid.

(Video) Hvordan reagerer børn, når man fortæller, at der ikke er råd til at holde jul?

Når det gjelder elektroniske enheter, anbefaler både Dr. Canapari og Schneeberg at barn bør holde seg unna TV-er, datamaskiner, videospill og smarttelefoner 30 til 60 minutter før sengetid. Og ingen av disse enhetene skal være tillatt på rommene mens de sover.

"Det er usannsynlig at barnet ditt har viljestyrke til å motstå disse enhetene hvis de lyser opp rommet med et varsel om natten," skriver Dr. Canapari. "Disse varslene kan fragmentere søvnen selv om barnet ditt ikke samhandler med enheten." (Dette er et godt råd for voksne også.)

Feil #4: Ingen rutine

Å gjøre et barn klar for senga høres enkelt ut. Pusse tenner. Sett på syltetøy. Hør en historie. Klatre under dynene. Men alle foreldre vet at prosessen sjelden går problemfritt – eller uten motstand.

Ofte sirkler dette tilbake til mangelen på konsistens. For eksempel, hvis en forelder gjemmer et barn inn en natt klokken 21.00. og legger seg ned med henne i 30 minutter, og neste natt flytter den andre forelderen leggetid til 8 og prøver å forlate rommet umiddelbart, det er forståelig at barnet er forvirret om hva de kan forvente hver natt.

Løsning:Begge søvneksperter tar til orde for en klar, konsekvent sengetidsrutine. Det betyr at barnet ditt legger seg på eller i det minste nesten samme tid hver natt, og opplever en forutsigbar hendelsesforløp. "Det kan inkludere å ta en matbit og en drink, ta et bad, ta på pyjamas, pusse tenner, ta en siste badetur og avslutte med to sengetidshistorier," sier Schneeberg. "Når rutinen er etablert, gjør du det klart for barnet at det ikke er mer mat eller drikke senere eller ekstra historier etter at to er lest."

ikke gi etter

Som de fleste foreldreutfordringer, blir situasjonen ofte verre før den blir bedre. Hvis du bestemmer deg for å bryte noen dårlige sovevaner i hjemmet ditt, ikke forvent at endringen vil skje over natten. Det kan være tårer og raserianfall, stahet og motstand. Den gode nyheten er at dette lavpunktet – med alle tilbakeslagene og dramaet – ofte er vendepunktet, et tegn på at bedre søvn er i horisonten, sier Dr. Canapari.

(Video) Smith-Magenis syndrom: Søvn

Så hold deg til planen din for en konsekvent søvnrutine og ikke bli avledet. Forbered deg på sannsynligheten for at de positive endringene du gjør kan ta noen uker, eller til og med en måned. Minn deg selv på at en god natts søvn er rundt hjørnet for hele husstanden din, og alt dramaet kan snart virke som en vond drøm.

Les flere Yale Medicine-nyheter

Flere nyheter fra Yale Medicine

  • Family HealthYale Medicine Sleep Content Center

Flere nyheter fra Yale Medicine

(Video) Elif Episode 15 | English Subtitle

FAQs

Hva skjer hvis barn får for lite søvn? ›

Gå og legg deg! Barna som sover færrest timer, har større risiko for å utvikle psykiske vansker. Det finnes gode grunner til å sørge for at barn får nok søvn, og foreldrenes kveldsfred er ikke i nærheten av å være den viktigste.

Hvilke symptomer kan vi få hvis vi får for lite søvn over lengre tid? ›

Et par netter med dårlig søvn fører ofte til at du blir groggy, trøtt, irritabel, får svingete humør og problemer med konsentrasjonen. Studier har også vist midlertidig kognitiv svekkelse, ved at man scorer elendig på tester av korttids-hukommelsen, den såkalte arbeidshukommelsen.

Kan barn mangle melatonin? ›

Mørkets hormon

- Selv om man tror og antar at melatonin kan ha god effekt når det gjelder døgnrytmeforstyrrelser, er det lite som tyder på at søvnproblemer hos ellers friske barn skyldes mangel eller nedsatt produksjon av dette hormonet, forklarer lege og søvnspesialist Bjørn Bjorvatn ved SovNo til Foreldre og Barn.

Hva er søvn regresjon? ›

Men babyens nye søvnmønster kan og vil endre seg. Dette kalles søvnregresjon, og det skjer med både babyer og småbarn. Det er en fase der babyer og småbarn begynner å våkne tilfeldig om natten og ikke sovner på dagen uten noen åpenbar grunn.

Hvilke sykdommer kan man få av for lite søvn? ›

For lite eller dårlig søvn, går ikke bare utover den daglige livskvaliteten, men er også en reell helserisiko som utgjør en fare for både fysisk sykdom og psykiske plager. Studier peker på helseproblemer som diabetes, hjertesykdom, depresjon og angst, for å nevne noen.

Når bør barn slutte å sove på dagen? ›

Når barn slutter å sove på dagen er individuelt, men skjer oftest når barnet er mellom to og tre år. Soving på dagen kan etter hvert gjøre at barn ikke blir trøtte ved leggetid. Det kan da være lurt å slutte med eller regulere dagsovingen.

Kan søvnmangel være farlig? ›

Flere og flere tar lett på nattesøvnen og holder seg våkne til langt ut på natten. Men søvnmangel er absolutt skadelig for kroppen og kan føre til en rekke livstruende sykdommer, advarer søvnforsker. "Søvnen holder kroppen sunn, så hvis man ikke får den, risikerer man å utvikle en lang rekke alvorlige sykdommer."

Hvor lenge kan man gå uten søvn før det blir farlig? ›

Du kan dø av for lite søvn

– 36 timer klarer du nok fint å være oppe, men fire dager uten søvn er kjempefarlig.

Kan man få psykose av for lite søvn? ›

Flere studier viser at søvnproblemer kan komme før en episode av psykisk sykdom, og at forstyrret søvn er en av de sterkeste risikofaktorer for senere utvikling av depresjon, angst, bipolare lidelser eller psykose.

Kan barn ta sovetabletter? ›

Medikamentell behandling av søvnløshet hos barn

Det er lite aktuelt å behandle barn med søvnløshet med sovemedisin. Den eneste sovemedisinen som kan forskrives til barn over 2 år er Vallergan (Alimemazin).

Hvorfor våkner barn på natten? ›

Natteskrekk og infeksjoner

Utover lettere søvnfaser kan det være mange grunner til at små barn våkner i løpet av natta. Noen har nattskrekk, mareritt eller går i søvne. - Nattskrekk kan vise seg ved hjertebank, rask pust og svetting i kombinasjon med skriking eller gråting uten at barnet lar seg vekke.

Når kan barn få melatonin? ›

Mellom 3 og 6 måneders alder. Fra 3 måneder begynner barnet å produsere søvnhormonet melatonin, som hjelper barnet å sove i lengre strekk om natten.

Hva er Nadir søvn? ›

For å forstå hvordan døgnrytmen fungerer, er det viktig å kjenne til at rytmen har et bunnpunkt (kalles nadir) rundt 1-2 timer før man normalt våkner opp. Det betyr at for mange er dette bunnpunktet ca. klokken fem om natten. Det er på dette tidspunktet man har vanskeligst for å holde seg våken.

Hva er søvnforstyrrelser? ›

Søvnforstyrrelser er en fellesbetegnelse for en gruppe sykdommer som er kjennetegnet ved forstyrret evne til å sovne inn, sove uavbrutt eller tendens til å sove for mye.

Når barnet gråter ved legging? ›

Det finnes barn som selv ved bæring og rugging trenger å gråte før de sovner. Dette kan man ikke gjøre noe med og det er bare slik noen barn er. Hvis det skyldes at barnet er overtrett kan man prøve å legge barnet litt før og se om det hjelper. Men igjen – det er viktig å ikke forlate barnet.

Hvor viktig er søvn for barn? ›

Søvn spiller en sentral rolle i forhold til barnas utvikling, deres psykisk helse og atferd, og evne til læring og konsentrasjon. Søvn har også betydning for vekst, vekt, immunsystemet og risiko for ulykker.

Kan barn få sovemedisin? ›

Medikamentell behandling av søvnløshet hos barn

Det er lite aktuelt å behandle barn med søvnløshet med sovemedisin. Den eneste sovemedisinen som kan forskrives til barn over 2 år er Vallergan (Alimemazin).

Hvor mye søvn trenger barn? ›

Søvnbehov
Barns alderAnbefalt søvnlengde
1-2 år11-14 timer
3-5 år10-13 timer
6-13 år9-11 timer
14-17 år8-10 timer
2 more rows
Sep 17, 2019

Hvor mye søvn trenger en 2 åring? ›

Søvnbehovet er nå 12 til 15 timer i døgnet. Barnet sover fortsatt gjerne et par ganger i løpet av dagen. Når barnet har etablert flere måltider med fast føde, kan man forvente at det kan sove hele natten gjennom uten å få mat.

Videos

1. Elif Episode 264 | English Subtitle
(Elif Dizisi)
2. Food as Medicine: Preventing and Treating the Most Common Diseases with Diet
(NutritionFacts.org)
3. CAMPING in the RAIN - freezing cold - fire pit - tent
(AB Camping)
4. ''SPİRİTÜEL BOYUTUN ANAHTARI'' 💫 (KİŞİSEL GELİŞİM SESLİ KİTAP)
(PANDORA MEDYA | naringl)
5. Elif Episode 270 | English Subtitle
(Elif Dizisi)
6. 10 Warning Signs You Have Anxiety
(Dr. Sten Ekberg)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated: 02/10/2023

Views: 6531

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.