Hvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (2023)

IDel 1, lærte vi om den islamske læren om familieforhold.I denne artikkelen vil vi lære om egenskapene til giftige familiemedlemmer og hvordan vi skal takle slik toksisitet i livene våre.

Del 2: Kjennetegn på giftige familiemedlemmer

Å ha problemer med familiemedlemmer betyr ikke nødvendigvis at de er giftige.Forholdsproblemer er normale og kan ofte løses ved ærlig kommunikasjon og problemløsing.Et spørsmål å stille deg selv er: "Er dette forholdet mer enn å komme meg mer enn til gode?"Hvis forholdet er mer skadelig, kan det være giftig.

To viktige egenskaper ved giftige familiemedlemmer er at de er:

1) Uærlige

2) Uvillig til å påta seg noe ansvar for deres atferd

På grunn av deres manglende vilje til å ta ansvar, er det vanskelig å reparere forhold til dem.Å sette grenser/grenser er avgjørende.Del 3 av denne artikkelen vil diskutere grenser og andre mestringsideer mer detaljert.

Her er andre vanlige kjennetegn ved giftige familiemedlemmer:

 1. Forårsake stress, angst, sinne, forvirring, utmattelse og selvtillit i andre.
 2. Kan få deg til å føle at du blir gal eller at du er offer for en psykopat som prøver å manipulere og kontrollere deg.
 3. Deres atferd påvirker ditt liv og helse alvorlig.
 4. Usannsynlig å forstå hvordan andre mennesker føler seg, eller til og med bryr seg.
 5. Selvsentrert og følelsesmessig avhengig.
 6. Ekstremt negativt og kritisk.
 7. Økonomisk uansvarlig.
 8. Føler meg rett.
 9. Manipulerende.
 10. Respektløs.
 11. Følelsesmessig voldelige mobbere.
 12. Flink til å føle svakhetene dine og vil bruke dem mot deg.
 13. Passiv aggressiv (passiv aggresjon er “ikke-verbal aggresjon som manifesterer seg i negativ atferd. I stedet for å åpenlyst uttrykke hvordan de føler seg, gjør noen subtile, irriterende gester rettet mot deg. I stedet for å si hva som faktisk er opprørende dem, finner de små og små måter å ta jabs på deg til du legger merke til og blir opprørt" [seherfor mer.]
 14. Mange blir verre med alderen.

Giftige mennesker opptrer på disse måtene fordi det fungerer for å få oppfylt deres behov.Hvis det ikke fungerte, ville de ikke fortsette å opptre på disse måtene.

Hvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (1)Del 3: Ideer for å takle giftige familiemedlemmer

Hvordan takle er komplisert fordi enhver situasjon er unik.Her er en liste over ideer.Du bør bruke din intuisjon og grunn til å velge det beste handlingsforløpet.Ikke alle disse ideene vil fungere for din spesielle situasjon.

 1. Live for AllahHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (2).

... Men er det ikke tilstrekkelig angående din Herre at han over alle ting er et vitne?(Fussilat, 41:53)

Plasser håpet i AllahHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (3), og ikke i mennesker.AllahHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (4)er all-seing og all-hearing, og han vil belønne deg for din tålmodighet og oppriktighet.

Profeten MuhammedHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (5)Sa: "Muslimene som blandes med folket og bærer tålmodig sine sårende ord, er bedre enn en som ikke blander seg med mennesker og ikke viser tålmodighet under deres overgrep."1

Hvis du fokuserer på AllahHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (6)Og når du tjener hans glede, vil du prøve å være en god muslim uavhengig av hvordan andre mennesker oppfører seg.

Si: "Virkelig, min bønn og min offer, mitt liv og min død, er (alle) for Allah, verdens kjerdighet."(6: 162)

ProfetenHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (7)Sa: "Ikke vær av de som gjør mot andre som de andre gjør mot dem, og si at vi vil gjøre dem en tjeneste hvis de gjør oss en tjeneste, og hvis de vil være slemme og urettferdige mot oss, vil vi også være slemme og urettferdige mot dem.Tvert imot, besluttsomhet om at du vil gjøre godt hvis de andre gjør godt, og hvis de gjør galt og oppfører seg urettferdig, selv da vil du ikke være urettferdig overfor dem. ”2

 1. Prøv å vise giftige familiemedlemmer vennlighet og forståelse,men begrens også kontakten din med dem for å beskytte deg mot deres giftige atferd.

Mange giftige familiemedlemmer går gjennom vanskelige tider.De kan lide av helse og/eller emosjonelle problemer.Du kan prøve å vise dem forståelse etter beste evne.Hvis de ber om noe fra deg, kan du respektere forespørslene deres (så lenge de er rimelige og tillatte i islam).

 1. Ta vare på deg selv og kjenn grensene dine.

Vår profetHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (8)Sa: "Religion er veldig enkel, og den som overgir seg i sin religion, vil ikke kunne fortsette på den måten.Så du skal ikke være ekstremister, men prøv å være i nærheten av perfeksjon og motta de gode budskapene du vil bli belønnet;og få styrke ved å tilbe om morgenen, nettene. ”3

Husk å ikke "overbelaste" deg selv.Ta vare på deg selv ved å lage Dua til AllahHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (9), trene, og uttrykke følelsene dine til en omsorgsfull person.Mange stresseksperter mener at stresset forårsaket av andre mennesker er den mest skadelige av alle stressorer.

Ta ansvar for din lykke ved å finne måter å takle og slappe av.

Ikke ta den giftige oppførselen til familiemedlemmer personlig.Det er de med et problem, ikke deg.

 1. Finn fred i sannhet og visdom.

Som sitert ovenfor, AllahHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (10)er virkelig vitnet om alle ting.Når noen oppfører seg urettferdig overfor deg, finn fred i sannheten i situasjonen, vel vitende om at AllahHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (11)er nok som vitne.

 1. Noen ganger er det best å være stille.

Vår profetHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (12)Sa: "Den som tror på Allah og den siste dagen, la ham snakke godt, eller tie."

Hvis du ikke er sikker på at det du skal si til et giftig familiemedlem er "bra", er det kanskje best å tie.Når et familiemedlem er sint eller respektløs, er han/hun ikke i en sinnstilstand for å lytte til fornuft uansett.

Hvis du føler deg sint, kan du si noe du angrer på.

Vis tilgivelse, enjoin hva som er bra, og vend deg bort fra det tåpelige (al-'a’raf, 7: 199).

Og adlyde Allah og hans sendebud og ikke krangle for da vil du være svak i hjerter og din makt vil avreise og være tålmodig;Sikkert Allah er med pasienten.(Al-Anfal, 8:46)

Vår profetHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (13)Sa: "Det er synd nok for deg å ikke slutte å krangle."4

 1. Lytt til intuisjonen din og bruk grunnen din.

Bruk din intuisjon og grunn til å bestemme hvordan du skal svare på et giftig familiemedlem.Mange psykologer mener at intuisjon ganske enkelt er din tidligere kunnskap og erfaring som kommer ut i en rask melding;Denne definisjonen av intuisjon kan også kalles: visdom.Islam lærer oss å bruke vår grunn og å få visdom fra livserfaringene våre.

Det er han som har skapt deg fra støv og deretter fra en sæd-drop, deretter fra en igle-lignende blodpropp;Så får han deg ut (inn i lyset) som barn: lar deg (vokse og) nå din alder med full styrke;Så lar deg bli gammel,- men av deg er det noen som dør før;- og lar deg nå et begrep utnevnt;for at dere kan lære visdom.(Ghafir, 40:67)

For eksempel: Bruk intuisjonen din til å bestemme når er den beste tiden å snakke om et problem med et familiemedlem.

 1. Sett og håndhev grenser og hold avstanden.

Hvert sunt forhold har noen grenser.Grenser er grenser du setter sammen med andre mennesker.

Eksempler: Du kan sette grenser for hvor ofte du vil møte eller snakke med giftige familiemedlemmer.Du kan fortelle familiemedlemmer hva slags atferd du ikke vil godta fra dem.Hvis et familiemedlem ikke respekterer grensene dine, må du ha en slags konsekvens, for eksempel å forlate en stund.

 1. Søk støtte.

Omgi deg med positive mennesker som bryr seg om deg og støtter deg.Bruk støttesystemene dine for å løse eventuelle problemer du har med giftige familiemedlemmer.

 1. Noen ganger er det best å snakke direkte til giftige familiemedlemmer.

Bruk igjen intuisjonen/opplevelsen din til å bestemme når det er best å snakke mer direkte til et giftig familiemedlem om hans/hennes oppførsel.Du kan respektfullt forklare dem hva de gjør som forstyrrer deg.

Eksempler: Du kan si: "Jeg føler meg fornærmet når du sier ..." Du kan også spørre dem: "Det er interessant ... hvorfor vil du si det?"Du kan forklare dem at du ikke tåler uærlighet, manipulasjon eller frekk oppførsel.

 1. Ikke føler hat mot giftige familiemedlemmer.

ProfetenHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (14)rådet en følgesvenn, “Sønn, hvis du er i stand, hold hjertet ditt fra morgen til natt og fra natt til morgen fri for ondskap mot noen… O min sønn!Dette er en av lovene mine, og han, som elsker lovene mine, elsker meg. ”5

Å hate familiemedlemmer for å være giftige bringer bare mer toksisitet inn i livet ditt.

 1. Hvis deres giftige oppførsel blir fysisk voldelig, er det en juridisk sak som må tas opp.

Fysisk overgrep tolereres aldri i islam.Tenk på følgende hadiths:

"De som misbruker slavene sine, kan ikke komme inn i paradiset."6
"En eier slo sin kvinnelige slave i ansiktet, og profeten beordret ham til å frigjøre henne som kompensasjon."7

A’ishah (profetens kone) sa: "Allahs sendebud slo aldri en tjener av hans med hånden, og heller aldri slo han en kvinne."8

Det ble bedt om profetenHvordan håndtere giftige familiemedlemmer fra islamske og rådgivningskilder [del II] - IOU -blogg (15): Hva sier du (kommando) om konene våre?Han svarte: Gi dem mat det du har for deg selv, og klær dem som du kler deg selv, og slår dem ikke, og ikke reviler dem.9

Å vise vennlighet overfor familiemedlemmer er veldig belønnet, men samtidig må vi ta vare på oss selv slik at vi kan være snille, friske mennesker på lang sikt.Hvis din mentale helse lider av effekten av giftige familiemedlemmer, bør du unne deg godhet og beskytte deg mot skade.Husk også at du ikke er alene, og at mange mennesker lider av giftige familieforhold.

Du vil være en lykkeligere person hvis du kan unngå giftige familiemedlemmer og sette grenser.Å sette grenser er ikke lett;Det betyr å si "nei" og begrense kontakten.Bare fordi folk er relatert til deg, gir dem ikke rett til å være sårende og uærlig.Familiemedlemmer skal visstnok elske og støtte hverandre.Måtte Allah beskytte oss mot giftige mennesker og hjelpe alle til å bli bedre mennesker.Ameen!

Del dine synspunkter og forslag om denne artikkelen i kommentarfeltet nedenfor.🙂

 1. Mishkat, bok: Etikk, kap.‘Mildhet, beskjedenhet og god oppførsel’
 2. Tricolor
 3. Bukhari
 4. Tirmidthi
 5. Bukhari og Tirmitti
 6. Tirmithi, Ibn Majah, Ahmad
 7. Muslim
 8. Ahmad, Ibn Majah
 9. Abu Dawood

Kommentarer

Kommentarer

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated: 27/09/2023

Views: 5749

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.