Hvordan vekke noen trygt: 8 effektive alternativer (2023)

Hvordan vekke noen trygt: 8 effektive alternativer (1)Del på Pinterest

Vi inkluderer produkter vi tror er nyttige for våre lesere. Hvis du kjøper gjennom lenker på denne siden, kan vi tjene en liten provisjonHer er prosessen vår.

Healthline viser deg kun merker og produkter som vi står bak.

Teamet vårt undersøker og evaluerer anbefalingene vi gir på nettstedet vårt grundig. For å fastslå at produktprodusentene tok for seg sikkerhets- og effektivitetsstandarder, har vi:

  • Vurder ingredienser og sammensetning:Har de potensial til å forårsake skade?
  • Faktasjekk alle helsepåstander:Er de på linje med dagens vitenskapelige bevis?
  • Vurder merket:Fungerer den med integritet og følger bransjens beste praksis?

Vi gjør forskningen slik at du kan finne pålitelige produkter for din helse og velvære.

Les mer om vår undersøkelsesprosess.

(Video) Praktisk info | Hvordan gå ned i vekt ifølge fedmeekspert Jøran Hjelmsæth | discovery+ Norge

Hvis du har dypt sovende i hjemmet ditt som ikke svarer på vekkerklokkene eller et forsiktig dytt om morgenen, lurer du kanskje på de beste og sikreste måtene å vekke dem.

Selv om en metode kanskje ikke er ideell for alle, er det effektive strategier som vil fungere for de fleste søvnhoder. Denne artikkelen vil lede deg gjennom ulike teknikker du kan bruke for å forsiktig vekke dem fra søvnen om morgenen.

Mens det kan være fristende å skvette litt kaldt vann på en lydsovende, det er nok trygt å si at folk flest ville sette pris på å bli vekket på en mildere måte.

Her er åtte alternativer som kan bidra til å røre en sovende på en trygg måte.

(Video) Only A Glass Of This Juice... Reverse Clogged Arteries & Lower High Blood Pressure - Doctor Reacts

Musikk

EN2020 studiesom sammenlignet en standard vekkerklokketone med musikalske lyder fant ut at folk foretrakk å bli vekket fra søvnen av musikk.

Forskerne oppdaget at musikk bidro til å redusere følelsen avsøvntreghet. Dette er en tilstand med lavt humør, lav energi og dårlige tankeferdigheter rett etter oppvåkning.

Å finne den riktige sangen eller musikkstilen kan være spesielt nyttig for å vekke noen som ofte våkner og føler seg groggy eller irritert av pipelyden fra vekkerklokken.

Vekkelys

På samme måte som du kan programmere en vekkerklokke til å gå på et bestemt tidspunkt, kan du kjøpe smarte lyspærer som sakte blir lysere og lysere i henhold til tiden du stiller inn.

Ved å gradvis lysne et soverom, kan lysene sakte bringe en person ut av søvnen. Det er mye mindre skurrende enn å plutselig snu lysbryteren og fylle rommet med sterkt lys.

Naturlig lys

Hvis du ikke vil gå høyteknologisk, kan du alltid stole på naturlig lys for å komme i gang om morgenen. Å bruke gjennomskinnelige gardiner eller knekke litt på persiennene vil bidra til å slippe inn de første solstrålene.

Forskningviser at morgenlys bidrar til å undertrykkemelatonin, det søvnfremmende hormonet. Naturlig lys øker også dinserotoninnivåer, som hjelper deg å føle deg våken og våken.

Telefon

Mange holder telefonen nær sengen når de sover. Å bruke den som en alarm er fornuftig av flere grunner:

  • Du kan programmere utallige lyder og sanger for å vekke deg, så når du finner noe som fungerer, kan du holde deg til det.
  • Du er vant til å svare på telefonen når den ringer eller du får et varsel. Så når den forteller deg å våkne, kan det være mer sannsynlig at du tar hensyn.
  • Den kan enkelt manipuleres slik at du kan slumre noen ekstra minutter, selv om hovedregelen er å unngå å trykke på slumreknappen om morgenen.

Hvis du lider avsøvnløshet, vil du kanskje legge bort telefonen og annen teknologi om natten.

Hvis du prøver å vekke noen, kan du prøve å sende dem tekstmeldinger. Folk som er kablet til å svare på en tekstmelding, selv når de er søvnige, kan sette pris på en "God morgen!" tekst fra en du er glad i.

Mental stimulering

For folk som liker å bli mentalt stimulert, selv tidlig om morgenen, kan det være lurt å vurdere å stille inn alarmen til å våkne til NPR eller en annen nyhetsstasjon. Dette kan bidra til å få oppmerksomheten deres og få dem ut av en søvnig tilstand.

(Video) 10 Intermittent Fasting Tips For Easy Success And Why Fasting Works

Noen alarmapper krever at du løser et puslespill eller et matematikkproblem før du kan slå av alarmen.

Det er til og med en app som heterAlarmersom lar deg lage oppvåkningsutfordringer for å bevise at du kommer deg ut av sengen. Alarmen slår seg ikke av før du har fullført utfordringen.

Den rette duften

Lukten av kaffe, bacon eller noe annet som lokker fra kjøkkenet kan være nok til å få en dyp sovende opp av sengen. Åpne soveromsdøren deres og la en fristende frokostduft gjøre jobben.

Fjernalarm

Det er et gammelt triks, men det fungerer fortsatt. Å sette en alarm (enten det er en klokke eller telefon) på den andre siden av rommet vil tvinge noen til å reise seg for å slå av alarmen.

Det er to nøkkelfaktorer for å sikre at denne strategien fungerer. Først må alarmen være nær og høy nok til at den kan høres. Det er også viktig at personen du prøver å vekke, ikke bare klatrer tilbake i sengen etter å ha stått opp.

Hold deg til en tidsplan

En av de beste måtene å konsekvent våkne i tide er å etablere en konsistentsøvnplanhver dag i uken.

EN2015 studiefunnet ut at for mye variasjon i tiden du legger deg og tiden du våkner kan resultere i utilstrekkelig søvn og annen dårlig livsstil.

Ved å følge en vanligsøvn-våkne tidsplan, kan kroppens indre klokke utvikle en ny rutine. Over tid kan denne rutinen gjøre det lettere å sovne og våkne til fast tid hver dag.

Hvordan trygt vekke en søvngjenger

(Video) Kan du virkelig nå KETOSIS raskere med MCT-olje? 🥥

En vanskeligere utfordring enn å vekke en god sovende er å nærme seg noen som er detsøvngjengeri.

Kjent klinisk som somnambulisme, er søvngjengeri en tilstand der en person kan sitte opp i sengen, gå rundt, spise eller til og med sette seg i en bil og kjøre bil. Søvngjengere kan til og med snakke, selv om det de sier kanskje ikke gir mening. Søvngang skjer i den dype ikke-raske øyebevegelsen (NREM)søvnstadiet.

Du har kanskje hørt at det er farlig å vekke en søvngjenger, men det er ikke sant. Fordi en søvngjenger kan skade seg selv eller andre, er det viktig å gjøre detvekke en søvngjengereller i det minste legge dem tilbake til sengs. Det bør imidlertid gjøres forsiktig og trygt, for ikke å skremme en søvngjenger eller forårsake et sint utbrudd.

Så, hva er den beste tilnærmingen? Prøv først å føre søvngjengeren forsiktig tilbake til sengen sin. Gjør det uten å berøre personen for mye, da dette kan utløse en sint reaksjon. Hvis søvngjengeren våkner på vei tilbake til sengen, forsikre dem stille om at alt er i orden og at det er på tide å legge seg.

Hvis du ikke kan få personen til å gå tilbake til sengs, prøv å vekke søvngjengeren med høy lyd fra trygg avstand. Du kan slå et grytelokk eller klappe i hendene. Det er OK å fortelle dem at de gikk i søvne, siden personen kan bli desorientert hvis de våkner et annet sted enn sengen.

Å finne den mest effektive måten å vekke noen kan kreve litt prøving og feiling, men det finnes trygge måter å vekke en søvnig hode.

(Video) Camping i frysende vindstorm med telt og presenning

Beroligende tilnærminger som musikk, lys som gradvis lysner, naturlig lys og lokkende aromaer kan hjelpe noen mennesker til å slippe ut av søvnigheten. For andre kan mental stimulering eller å bli tvunget ut av sengen for å slå av en alarm være en mer effektiv tilnærming.

Hver person reagerer forskjellig, så vær klar til å eksperimentere både på deg selv og gode sovende for å finne den beste strategien.

Videos

1. Call of Dragons: 20 tips ALLE spillere trenger å vite!
(Omniarch)
2. How To Get Rid Of A Fungal Nail Best Treatment
(AbrahamThePharmacist)
3. På sporene av en gammel sivilisasjon? 🗿 Hva om vi har tatt feil på fortiden vår?
(Boxoffice | Full Movies in English)
4. God Will Shake All Things | Derek Prince
(Derek Prince With Subtitles)
5. BVP - Prestasjonsinnkjøp
(Direktoratet for forvaltning og økonomistyring)
6. Exploring Norway | Amazing places, trolls, northern lights, polar night, Svalbard, people
(Lifeder En)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated: 11/10/2023

Views: 6529

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.